“Žumberački krijes” svijetli već 40 godina

U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u subotu, 20. siječnja 2018, održano je svečano predstavljanje jubilarnog, 40. broja “Žumberačkog krijesa”. U organizaciji uredništva “Krijesa” i Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom tom prigodom okupio se velik broj Žumberčana i prijatelja Žumberka, među njima i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar, načelnik Općine Krašić Josip Petković Fajnik, načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak i izaslanik samoborskog gradonačelnika, pročelnik u gradskoj upravi Marinko Džepina.

Kroz program je vodila Alenka Crljenica, u glazbenom dijelu nastupile su članice KUD-a “Marko Vukasović” pod dirigentskom palicom Igora Kosa, a prigodne pjesme izrecitirali su Zvonko Jurčević i Milan Delivuk. U ime Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom prisutne je pozdravila predsjednica Klementina Škrabe, dok je izvršni producent cijelog događanja bio član uredništva “Krijesa” i upravitelj Grkokatoličkog pastoralnog centra u Samoboru Danijel Vranešić.

O povijesti “Krijesa” od 1978. do danas govorio je glavni urednik “Krijesa”, otac Mile Vranešić. Naglasio je važnost riječi “hvala”, “oprosti” i “molim”, i za prošlost, sadašnjost i budućnost “Krijesa”, ali i čovječanstva općenito. Podsjetio je kako je glavni motiv izdavanja prvog “Krijesa” prije 40 godina bilo povezati raseljene Žumberčane, a to je cilj i danas. Na kraju je dodao: “Dok ne shvatimo da nas zemlja hrani, nema perspektive ni za Žumberak, ni za Liku, ni za Slavoniju, niti za Hrvatsku.”

Jubilarni broj “Žumberačkog krijesa” predstavio je predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, koji je naglasio važnost “Krijesa” u njegovanju zajedništva rimokatolika i grkokatolika Žumberka.

U nastavku programa predstavljene su još četiri knjige tiskane u 2017. godini, koje svojim sadržajem imaju veze sa Žumberkom. Knjigu “Duhovna baština Stepinčeva i Kuharićeva zavičaja” predstavio je njezin autor mr. Anđelko Košćak, rektor bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, a knjigu “Priče iz zaboravljenog kraja” Aleksandre Ščukanec urednik knjige Damir Agičić. O istraživanjima, izložbi i knjizi pod nazivom “Od Budinjaka do Mainza” govorio je arheolog Želimir Škoberne, a monografiju KUD-a Žumberčani “Čuvari žumberačke kulturne baštine” predstavile su predsjednica društva Biserka Kablar i glavna urednica knjige Ana Zgombić.

Na kraju programa otac Mile Vranešić uručio je zahvalnice institucijama zaslužnima za opstanak “Krijesa”, a njemu je prigodni poklon, skulpturu Vlade Gvozdanovića, u znak zahvalnosti predao predsjednik KUD-a “Marko Vukasović” Janko Jelenić. Uz članove Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, predsjednicu Klementinu Škrabe, tajnika Stjepana Volarića i Ninu Škrabea, predstavljanju “Krijesa” prisustvovali su i jaskanski matičari, čelni ljudi udruge Žumberački uskoci Milan Radić i Željko Hranilović te potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić i jaskanski grkokatolički župnik Milan Stipić.

MH“Žumberački krijes” svijetli već 40 godina

vrijeme za pročitati: 2 min
0