U subotu u Pastoralnom centru znanstveni skup

Župa svetog Nikole biskupa Jastrebarsko u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom poziva Vas na znanstveni skup Biskup dr. Dragutin Nežić –zaslužni sin jaskanskoga kraja u Zagrebu i Istri, u subotu 2. prosinca 2017. s početkom u 9 sati u Pastoralnom centru Jastrebarsko

PROGRAM

9 – 9:15 h – pozdravi

Glazbeni program

9:15 – 9:40 h – mr. sc. Anđelko Košćak – Korijeni i baština jaskanskoga kraja u životu biskupa Dragutina Nežića

9:40 – 10:05 h – prof. dr. sc. Stjepan Baloban – Zagrebačko razdoblje svećenika Zagrebačke

nadbiskupije dr. Dragutina Nežića (1930-1947)

10:05 – 10:20 h – rasprava

10:20 – 10:45 h – mons. Ivan Milovan – Pastoralno djelovanje biskupa Dragutina Nežića

10:45 – 11:10 h – prof. dr. sc. Josip Grbac – Biskup Nežić i postkoncilska obnova Crkve u Istri

11:10 – 11:30 h – rasprava

12:30 h – euharistijsko slavlje

— * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — *

Porečko-pulski biskup Dragutin Nežić(Donja Reka, 1908 – Pula, 1995) osnovnu školu završio je u Jastrebarskom, studij bogoslovije završio je u Zagrebu, a teologiju je doktorirao u Rimu. Autor je niza članaka i studija, priredio je vrijednu knjigu “Povijest župa i crkvi jastrebarskoga dekanata” (1939) te se bavio crkvenom poviješću (posebno poviješću istarske Crkve). Zaslužan je za ujedinjenje istarske crkve – za njegovog djelovanja sva područja hrvatske Istre postala su jedna biskupija. Od 1960. bio je rezidencijalni biskup Porečko-pulske biskupije bio je od 1960. godine, sudjelovao je u radu II. vatikanskog sabora, posebno u komisiji za apostolat laika, a sa svojim suradnicima sustavno je radio na školovanju svećenika. Umirovljen je 1984. i od tada je živio u Poreču.

— * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — * — *

Prigodom održavanja euharistijskog kongresa u Jastrebarskom (12. i 13. kolovoza 1939.) dr. Dragutin Nežić objavio je knjižicu o povijesti župa i crkvi u Jaskanskom dekanatu: Dragutin NEŽIĆ, Povijest župa i crkvi Jastrebarskog dekanata. Uspomena na euharistijski kongres u Jastrebarskom 12. i 13. VIII. 1939., Zagreb, 1939.

Kao domaći sin rođen u Krašiću, u Jaskanskom dekanatu, zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac u uvodnoj riječi te knjižice znakovito kaže: “Ne bih li morao uskliknuti ovdje još napose, kako je dobar Bog mom dragome rodnome kraju! Kroz stoljeća duga brižno ga je čuvao i sačuvao od svih zabluda duha tako, da je danas jedinstven u vjeri više nego ikoji kraj drage nam hrvatske domovine.”

A u svojoj uvodnoj riječi Dragutin Nežić kaže: “Narod našega jastrebarskog kraja dobar je i pobožan. Svetkuju se blagdani, polaze se crkve, obdržavaju se postovi, vjera se poštuje. Sada tu vjeru i čestitost, tako rekavši prirođenu i naslijeđenu, valja produbiti i na sve životne okolnosti primijeniti. Potrebno je da nas prožme vatren katolički zanos, da bude svaki od nas spreman Isusova načela braniti i do zadnjih pojedinosti u život provoditi. Samo tada biti ćemo narod Božji, narod presv. Srca Isusova.”

 U subotu u Pastoralnom centru znanstveni skup

vrijeme za pročitati: 2 min
0