In memoriam – Branka Kolarić (1930-2017)

U 87. godini života napustila nas je Branka Marija Alojzija Kolarić rođena Všetečka, istaknuta prosvjetna djelatnica, pjesnikinja, dramatičarka i likovna umjetnica.

Branka Kolarić ostavila je izuzetno dubok trag u povijesti jaskanske prosvjete i kulture. Jaskanka prek na prek, iz stare, ugledne obitelji Všetečka, nakon završetka učiteljske škole djelovala je kao učiteljica u mnogim školama. Učiteljsku karijeru započela je 1950. u Osnovnoj školi Komarevo, nedaleko od Siska, ali je većinu radnog staža provela u jaskanskom kraju i u jaskanskoj osnovnoj školi, sve do 1981. Kao omiljena nastavnica domaćinstva godinama je podučavala mlade naraštaje, a njezin istančan smisao za estetiku bio je prepoznatljiv u svakom kutku jaskanske školske zgrade.

Godinama je bila duša našeg grada i sudjelovala u brojnim nezaboravnim podvizima i akcijama. Bila je začetnica održavanja Cvjetnog korza, a osobite zasluge imala je u izgradnji Dječjeg vrtića Radost. Primila je 1981. i naročito priznanje, Nagradu Skupštine Jastrebarsko.

Supruga negdašnjeg vrlo poduzetnog i dinamičnog jaskanskog gradonačelnika Milana Kolarića, bliska suradnica Ivice Škrabea u pokretanju i provođenju mnogih akcija (predstave, izložbe, izrada i skupljanje narodnih rukotvorina i umjetnina), bila je iznimno zaslužna i za osnivanje Gradskog muzeja Jastrebarsko.

Branki Kolarić pripadaju naročito velike zasluge i u razvoju jaskanskog kazališta. Bila je prava kazališna majka, koja je dugi niz godina, od samog početka, 1968, pa narednih 20 godina, kao bliska suradnica Nine Škrabea uložila veliki trud, ljubav i vještinu u kreaciju i izradu kostima brojnih predstava, od prve Ljubice pa sve do Mišolovke. Prije svake premijere njezin stan se pretvarao u krojačnicu i svojevrsni kazališni dom, a uoči svake predstave pomagala je glumcima kod oblačenja i šminkanja.

Svoje umirovljeničke dane Branka Kolarić provodila je u Zagrebu. Prema njezinim podacima autorica je 2535 pjesama, od kojih je većina na kajkavskom narječju. Napisala je 53 igrokaza, a svoje je originalne i maštovite slike izlagala na 30 samostalnih izložbi.

Bila je smirena, dobra i draga osoba, prava dama, privržena majka, supruga, sestra i teta, puna razumijevanja i ljubavi za svoju obitelj i za svakog čovjeka, za svoju Jasku, svoj Zagreb i čitav svijet.

Pogreb drage pokojnice održan je u petak, 8. rujna 2017. na gradskom groblju u Jastrebarskom. Počivala u miru!In memoriam – Branka Kolarić (1930-2017)

vrijeme za pročitati: 2 min
0