Za 19 posto bolji rezultati u turizmu za prvih 6 mjeseci 2017. godine

Zagrebačka županija tijekom prvih šest mjeseci 2017. godine zabilježila je 35.652 turističkih dolazaka što je za 19 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 11 posto i to s 57.548 na 64.100.

 Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 42.965 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 21.135 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 24.186 gostiju bili su stranci, a preostalih 11.466 domaći gosti. U prvoj polovici 2017. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a u ljepote „zelenog zagrebačkog prstena“ uvjerili su se i oni iz SAD-a, Koreje, Australije, Tajlanda i Brazila.

„Ponosni smo što se kontinuirani, višegodišnji rast turističkih dolazaka i noćenja nastavlja i u prvoj polovici 2017. godine“ – izjavila je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije podsjetivši kako je u Zagrebačkoj županiji tijekom 2016. godine porastao broj noćenja za 36 posto, a dolazaka za 26 posto u odnosu na prethodnu godinu. „Ovakvi pokazatelji rezultat su strateškog razvijanja ponude i sustavnog ulaganja u sektor turizma, a veliki utjecaj ima i blizina Zagreba koji je postao poželjna europska turistička destinacija. Narednih mjeseci našu će obalu obići milijuni stranih turista koji posljednjih godina sve više istražuju i ponudu kontinentalnog turizma, tako da sam sigurna da će rezultati na kraju 2017. godine biti iznimni“ – pojasnila je Rašperić.

Osim bogate kulturne baštine, zanimljivog ruralnog prostora, vinskih cesta, mnogobrojnih manifestacija te poznate eno-gastronomske ponude Zagrebačka županija sustavno razvija i posebne grane turizma. Podsjećamo, u Zagrebačkoj županiji intenzivno se radi i na jačanju cikloturizma, jedne od najprofitabilnije i najbrže rastuće grane turizma u svijetu, a za koju postoje sve predispozicije. „U Europi ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista i taj potencijal moramo iskoristiti“, istaknula je Rašperić podsjetivši da je u svibnju predstavljena mobilna biciklistička aplikacija „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision one“ kojima je dodatno obogaćena turistička, gastronomska i kulturna ponuda Zagrebačke županije. Turistička zajednica do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara, a i svih 9 gradova u Županiji te općine Krašić, Pisarovina i Brdovec opremila servisnim stanicama za bicikle. Također u svibnju Zagrebačkoj je županiji temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini dodijeljeno 350.000 kuna.

Inače, Županija je uključena i u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara. Za projekt 85 posto sredstava osigurava se iz fondova EU, a preostali dio sufinancirat će Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Kao još jednu snažnu i perspektivnu turističku granu u Zagrebačkoj županiji treba izdvojiti zdravstveni turizam. „Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu koja jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom, čije nalazište postoji još samo u Azerbajdžanu, jedan je od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu. Stoga smo početkom godine krenuli u 43 milijuna kuna vrijednu investiciju proširenja Naftalana koja će zasigurno od 2019. godine, kada će biti dovršeni radovi, znatno utjecati na još bolje turističke pokazatelje za našu Županiju – istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.2 Comments on Za 19 posto bolji rezultati u turizmu za prvih 6 mjeseci 2017. godine

  1. Turizam // 11/07/2017 at 23:08 //

    Koje sprdačine pišete ,kao i laži,a dokazi su vam ,KRISTALNO JASNI.Dozvoliti ,ili pripremiti teren za seobu ,ili preseljenje ruralnog življa,van domovine ,ravno je zločinu.Nesposobni štetočine,balkansih škola,kao i osobnih interesa,od lokalnih do županijskih,odgovarati će kad tad,za UČINJENO.Sram vas bilo”mrtva puhala”.Mi se borimo ,bez vas!!!!

  2. Turizam // 11/07/2017 at 22:53 //

    ….,pa eto da nije bilo umreženih osobnih,na balkanski način,interesa,u zadnje desetljeće,i pritiska silnih, stranih agencija,kao i individualnih borbenih sposobnosti,još uvijek bi se imanovali…primitivni snobovi.Vrhnje bere ŽUPAN?Ma nemojte mi reći!
    Zasluga…kome?Županima? Stara otrcana praonica mozgova!!!!!!!!

Komentari su zatvoreni.

Za 19 posto bolji rezultati u turizmu za prvih 6 mjeseci 2017. godine

vrijeme za pročitati: 2 min
2