Siječanjska depresija

timthumb

timthumb

S naslovom “Siječanjska depresija” primili smo članak posjetiteljice Jaskanskog portala “tu i tamo” – Jaska.eu, kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Ponekad je mrzila svijet zato što je toliko velik. Bio je zaista ogroman, mamio ju je svojom raznolikošću, ulazio je u njezinu privatnost i intimu, prikradao joj se u maštanjima, oduševljavao ju je, no ona mu se nije osjećala doraslom. Željela ga je upoznati, to svakako, no ujedno ju je i plašio.

Kao i većina mladih maštala je itekako hrabro da osvoji taj vrli svijet, da ga stavi sebi pod noge, da se izdigne iz anonimnosti. Odrastala je…
Ponekad su joj se zaista činile prihvatljivije ideje odraslih kako se prave životne vrijednosti kriju u tihom skladu obiteljskog života, njegovanju istinskih i dugotrajnih prijateljstva. Već iduću minutu izgledalo bi joj to tako dosadno.

Često je pomišljala da se u njoj kriju dvije osobnosti; jedna odrasla i ozbiljna, koja prepoznaje prave vrijednosti, druga nestašna, sačuvana još iz razigranih, dječjih dana, koja je težila velikim pustolovinama.

Ponekad bi u ovakvim situacijama koje su je zbunjivale samo dugo, dugo šetala. Zvukovi šume i prizori polja smirivali bi joj dušu i bistrili misli. No, ovoga trenutka niti priroda nije davala jedinstveno rješenje. Iako je kalendarski bila zima, u zraku su se miješali i mirisi ostalih godišnjih doba.

Na sjevernim stranama još su uvijek mrznuli ostaci snijega, između kojih bi provirivale nepravilne plohe smeđe, vodom natopljene zemlje. Tamni oblaci tiskali su se nebom noseći sa sobom krupne kapi kiše. Šuma je bila pusta i tiha, a grane mokre i pogurene. Pod nogama razgaženo blato. Zemlja, već prezasićena vodom, pružala je svojom vlagom nadu u novi život. No, nedostajalo je sunce da ga izvuće iz nje.

Nikakvi se zvukovi osim jednoličnog hujanja vjetra nisu mogli čuti. Nije bilo bumbara, čak niti sitnih kukaca, a s otopljenim snijegom nestali su i tragovi životinja otisnuti u njemu.
Život je spavao, priroda se nije budila. Božić je prošao, proljeće je bilo još daleko. Trebalo je čekati… Siječanj nije nudio rješenje, nije to bilo vrijeme za velike odluke. Trebalo je čekati…

Autor: Marija Galović”


Imate li vi priču, upit, pjesmu,…, koju želite objaviti na stranicama Jaskanskog portala “tu i tamo” i podijeliti ju s brojnim posjetiteljima portala?

Slobodno ju pošaljite na naš e-mail: info@jaska.eu.Siječanjska depresija

vrijeme za pročitati: 2 min
0